Muži v čiernom

Je veľa ľudí, ktorí veria, že muži v čiernom sú zvláštne bytosti, snáď mimozemšťania alebo možno aj vládni agenti, ktorí navštevujú svedkov javov s UFO a ktorých varujú, aby o tých UFO zjaveniach nikomu nič nehovorili.

O mužoch v čiernom hovoria autori ako John Keel v knihe The Mothman Prophecies (1975) či ešte predtým Gray Barker v diele s názvom They Knew Too Much About Flying Saucers (1956), teda “Vedeli priveľa o lietajúcich tanieroch”. Vraví sa, že muži v čiernom dávajú prednosť starším modelom áut značky Cadillac a že sa neradi fotografujú, hoci ich vraj často videli oblečených v čiernom (ako inak by mohlo vzniknúť ich pomenovanie). Ich tajomnosť sa možno čoskoro vytratí, podobne ako filmy, televízne seriály a video hry, ktoré okolo tejto témy vznikli.

John Sherwood (známy aj ako Dr. Richard H. Pratt) povedal nakoniec pravdu o úlohe Graya Barkera, šéfa vydavateľstva Saucerian Publications, pri budovaní mýtu o mužoch v čiernom. Jeho kniha “Vedeli priveľa o lietajúcich tanieroch” urobila koncom 50-tych a 60-tych rokov 20. storočia z mužov v čiernom obávanú tému u ľudí veriacich v UFO, vraví Sherwood, ale bola bola to len fikcia, napísaná s jediným zámerom – zarobiť, a nie opierať sa o fakty. Bol to práve Barker, ktorý vydal dielo vtedy 17-ročného Sherwooda s názvom Flying Saucers are Watching You (Lietajúce taniere vás sledujú), o ktorom dnes jeho autor tvrdí, že je to jeho jediný “skorumpovaný novinársky produkt”. Priznáva, že pri jeho písaní nerobil veľký rozdiel medzi faktami a fikciou. Sherwood priznáva, že k mýtu prispel aj tým, že sa nijako nebránil, keď o ňom UFOlógovia vyhlásili, že bol umlčaný práve mužmi v čiernom.

Viď tiež Mothman (Molí muž).

Ďalšie čítanie

  • Rojecewicz, Peter M. “The Men in Black Experience and Tradition: Analogues with the Traditional Devil Hypothesis,” Journal of American Folklore 100 (April/June 1987): 148-60.
  • Sherwood, John C. “Gray Barker: My Friend, the Myth-Maker,” Skeptical Inquirer, May/June 1998.
This entry was posted in Nezaradené. Bookmark the permalink.

Pridaj komentár