O mne

Chcel by som všetkým záujemcom o tu rozoberané témy priateľsky pripomenúť, že nestojím o vášnivé debaty s ľuďmi, ktorí sú neochvejne a za každú cenu presvedčení o svojej “pravde”. Preto skôr, ako sa k niečomu vyjadríte, najprv sa presvedčte, že téme rozumiete a máte po ruke dosť vlastných argumentov.

Nedokážem pomôcť s nevysvetliteľnými úkazmi, jasnovidectvom ani s paranormálnymi javmi. Naopak, kritizujem tých, čo tak robia, vedome zavádzajú a jednoznačne klamú. Stačí si pripomenúť známe – cui bono, kto má z toho prospech. A ak to niekto robí bez priameho či nepriameho prospechu, tak to je už prípad pre iných odborníkov, napr. v oblasti duševného zdravia.

Pre tých, čo zvyknú vravieť, že existuje niečo “medzi nebom a zemou“: netvrdím, že veda dokáže (v danom čase) všetko vysvetliť, ale človek zatiaľ lepší systém na spoznávanie neznámeho proste nemá.

Môj vlastný argument v prospech vedy je veľmi jednoduchý: (skutočná) veda je otvorený systém. Stručne povedané to znamená, že do systému môže vstúpiť každý, pozrieť sa ako veci fungujú alebo nefungujú a vylepšiť ho tak, aby na jeho poznatkoch mohli stavať ďalší. Bez tajomstiev, záhad a súkromných konštánt. Neviem si veľmi predstaviť, že by sa nejako inak dali stavať mosty, konštruovať lietadlá, počítače alebo transplantovať ľudské orgány.

Preto každý, kto si vysvetľuje javy okolo nás po svojom a používa argumenty typu: “neviem, prečo to funguje, ale funguje to, lebo to jednoducho viem… lebo som to videl 1)” si musí nájsť poslucháčov niekde inde, nie na týchto stránkach. A to platí do bodky aj o posledných problémoch ľudstva a pre mnohých pomýlených, ako je napríklad, COVID 19.

Ak teda máte pre mňa niečo naozaj zaujímavé, o čom sa dá rozumne polemizovať, môžete pridať svoj komentár. Ak to bude stáť za to, prečítam si to a možno sa aj ozvem. Inak to, bohužiaľ, vymažem.

V.Luknar, 2017-2021


1) Spomenie si dnes ešte niekto na tzv. “operovanie holými rukami“, ktoré bolo módou možno pred 20-timi rokmi? Mnohí sme to videli a neverili vlastným očiam. Až potom sa ukázalo, že je to celé trochu inak….Človek je proste tvor, ktorý sa ľahko a niekedy aj celkom rád nechá oklamať. Veď predsa všetci vieme, že pekná lož je často zaujímavejšia ako škaredá pravda.

Pridaj komentár