Filadelfský experiment

(Aktualizované: 11.5.06)

Ak máme veriť Carlovi Allenovi, naše námorné veliteľstvo sa vzdalo zdravého rozumu a historického precedensu a realizovalo experiment enormného významu v jasnom dennom svetle použijúc pritom veľmi žiadané eskortné bojové plavidlo…Ak by niekto napísal pravdu do knihy, volala by sa: Filadelfský podvod: Projekt Naivita.
Robert A. Goerman

Filadelfský experiment je domnelý experiment Spojených štátov (Projekt Dúha) realizovaný 28.októbra 1943. Podľa legendy bola bojová loď USS Eldridge zneviditeľnená, dematerializovaná a teleportovaná z Filadelfie, štát Pennsylvania, do Norftolku, štát Virginia, a zasa späť do námorného prístavu. Experiment mal vraj hrozné vedľajšie účinky, ako napríklad, že neviditeľní námorníci sa napokon zbláznili a tak vojenské námorníctvo zanechalo výskumy tejto vzrušujúcej novej technológie.

Experiment vraj robil dr.Franklin Reno ako aplikovanie Einsteinovej teórie jednotného poľa. Pokus vraj demonštroval úspešné spojenie medzi gravitáciou a elektromagnetizmom: elektromagnetické zakrivenie časopriestoru. Námorníctvo popiera, že vôbec niekedy robilo takýto test. Tí konšpiratívne naladení to, samozrejme, chápu ako dôkaz, že experiment sa musel stať. Menej naivní sa opýtajú, odkiaľ pochádza táto historka?

Príbeh je zmesou faktov, fikcie, špekulácie a bláznovstva.

Pravdou je, že americké námorníctvo robí všemožné experimenty, veľa z nich tajných. Mnohé z týchto experimentov sa snažia nájsť vojenské uplatnenie najnovších objavov alebo fyzikálnych teórií akou je aj Einsteinova terória jednotného poľa. Iným faktom je to, že v roku 1955 vydal predavač náhradných dielov a amatérsky astronóm menom Morris K. Jessup knihu nazvanú Prípad pre UFO. Vo svojej knihe Jessup špekuloval – okrem iného aj o tom – že využitie antigravitácie a elektromagnetizmu by bolo na pohon vesmírnych vozidiel lepšie ako raketové palivo.

Nasledujúceho roku Carl Allen (tiež známy pod menom Carlos Miguel Allende), brilantná ale narušená ľudská bytosť, naštartoval podvod tým, že začal Jessupovi písať listy, v ktorých rozprával o Filadelfskom experimente. Allen tvrdí, že bol svedkom zmiznutia lode, keď bol na palube obchodnej lode Andrew Furuseth. Tiež tvrdí, že videl, ako počas letu niektorí členovia posádky Eldridge zmizli v riedkom vzduchu. Allen poslal Jessupovu knihu so svojimi poznámkami v nej do Úradu pre námorný výskum vo Washingtone, D.C. Jessupa vzali do Washingtonu a predložili mu Allenove listy. Neskôr Varo Corporation, firma, ktorá robila výskum pre armádu, uverejnila spoznámkovanú verziu spolu s Allenovými listami Jessupovi. Jessup spáchal v roku 1959 samovraždu. Allen potom dlhé roky pokračoval v posielaní čudných poznámok známym a túlal sa z miesta na miesto.

Odvtedy začali zúriť špekulácie o pôvode Allenovho príbehu. Bol tam a všetko videl, vravia jedni. Je mimozemšťanom a informácie nám sprostredkoval, tvrdí iní. Námorníctvo sa snaží ututlať svoje experimenty s mimozemšťanmi, domnievajú sa ďalší. Avšak, prostá pravda je, že Allen si to všetko iba vymyslel.

Jeho švindel vyrástol na legendu. Spôsobili to početné knihy, niektoré fikcie, niektoré nie, iné síce fikcie ale tváriace sa ako faktografia.

Z roku 1965 je kniha Vincenta H. Gaddisa Neviditeľné horizonty: pravdivé záhady morí. Okrem príbehov o rôznych miznúcich ostrovoch, lietadlách a lodiach Gaddis prezentuje základy legendy vytvorenej Allenom v jeho listoch a uverejnených vo vydaní Jessupovho diela od spoločnosti Varo.

V roku 1977 Charles Berlitz vydal knihu Bez stopy: nové informácie z Trojuholníka, do ktorej dal aj kapitolu o Filadefskom experimente. Berlitz je častým zdrojom historiek o divných úkazoch, ako je Atlantída, Bermudský trojuholník a Noemova archa.

V kategórii fikcia vyniká Riedky vzduch (1978) od Georgea E. Burgera a Neila R. Simpsona. Je o vyšetrovaní Námorníctva Spojených Štátov v prípade utajovania experimentu na námornej lodi USS Eldridge v roku 1943.

V roku 1979 bola vydaná kniha Filadelfský experiment: projekt neviditeľnosti od Williama L. Moora a Charlesa Berlitza. Táto kniha je fikcia, ale tvrdí, že ide o fakty a plagiarizuje časti z Riedkeho vzduchu. V tejto knihe sa do novej dimenzie dostane nielen loď ale aj viacero členov posádky a už ich nikto nikdy neuvidí (samozrejme, pokiaľ to nevezmete na Atlantídu na Noemovej arche a cez Bermudský trojuholník, potom tam námorníkov určite nájdete, ako držia seansu.)

V roku 1984 vznikol aj film nazvaný Filadelfský experiment. Režíroval ho Stewart Raffill a bol založený na scenári od Williama Graya a Michaela Janovera.

Vznikli ešte ďalšie diela na túto tému, ktoré sa snažia využiť ľudskú naivitu, ale nasledovné dve sú asi najhoršie: Filadelfský experiment a iné UFO spiknutia, od Brada Steigera, s Alfredom Bielekom aSherry-Hanson Steigerovou, a Filadelfský experiment Časť 1- križovatky histórie, od Alfreda Bieleka. To prvé využíva klasickú schému o intrigách CIA, vládnom sprisahaní, tajných schôdzkach s mimozemšťanmi, výletoch na Mars, návštevách mužov v čiernom atď. To druhé je video o mužovi, ktorý tvrdí, že bol v roku 1943 lekárom na lodi USS Eldridge a bol súčasťou tímu, ktorý experiment prevádzal. Bielek tvrdí, že počas experimetu cestoval v čase z roku 1943 do roku 1983 a tak mohol príbeh vyrozprávať, aby mu v dôsledku toho začala znepríjemnovať život americká vláda.

Ďalšie čítanie:

  • Alias Carlos Allende: The Mystery Man Behind the Philadelphia Experiment by Robert A. Goerman
  • Quest for Truth: The Philadelphia Experiment – The Making of the Great American Novel by Mack W. Shelton Jr.
  • The Philadelphia Experiment from A to Z
  • Philadelphia Experiment: Project Rainbow
  • In Search of the Philadelphia Experiment
  • Gaddis, Vincent. Invisible Horizons: true mysteries of the sea (Philadelphia: Chilton Book Co., 1965).
  • M. K. Jessup, The Case for the UFO (Secaucas, N.J.: Citadel Press, 1955).
  • Simpson, George E. and Neal R. Burger, Thin Air (New York: Dell, 1978).

copyright © 2000 Robert Todd Carroll
translation copyright © 2004 Vladimír Luknár

This entry was posted in Nezaradené. Bookmark the permalink.

Pridaj komentár