Kabala

(Aktualizované: 11.7.06)
(tiež caballa, kaballa, Kaballah, qaballah, atď.)

Kabala je zbierka ezoterických písaní od rôznych rabínov a niekoľkých stredovekých Kresťanov, ktorá spočíva v mystickej a numerologickej interpretácií hebrejských textov. Autori kabaly pristupujú ku každému písmenu, slovu, číslu a akcentu Skriptúry ako k nejakému tajnému kódu, ktorý obsahuje nejaké hlboké avšak skryté významy, ktoré tam vložil Boh kvôli nejakému hlbokému a skrytému účelu, vrátane proroctiev. Kabala tiež ponúka metódy na interpretovanie okultných znamení na papieri, ktoré tí menej spirituálne nadaní nepovažujú za nič iné len za obyčajné slová, buď doslovne alebo obrazne. Cieľom kabaly je očividne čítať myseľ Boha a tým sa stať rovnako božským.

Tak, ako iné mystické diela a hnutia, kabalisti veria, že jediný svet, ktorý je hodný poznania, je tá božská ríše “hore” a že človek by mal na Zemi žiť preto, aby sa celý čas snažil pochopiť záhadu “horného poschodia.” Toto pachtenie sa za transcedententálnym predstavuje pre ateistu odmietnutie pozemskej ríše faktov, utrpenia, neistoty a neschopnosti v prospech fantastickej ríše obrazotvornosti a zdielania večnej extázy a všemocnosti.

Pre filozofov ako je Nietzsche, je mysticizmus nihilistickým prejavom túžby po moci. Tí, ktorí sú súčasťou ezoterickej skupiny, majú pocit sily a nadradenosti voči ostatným púhou mágiou svojich fantastických predstáv.

Viď súvisiace položky o kódoch v Biblii.

Ďalšie čítanie

  • Kabbalah Home Page
  • Centrum pre kabalu Shraga Berga odhalené Rickom Rossom
  • Kabbala (Katolícka encyklopédia)
  • Colin Low’s Notes On Kabbalah
  • Kabbalah FAQ

copyright © 2000 Robert Todd Carroll
translation copyright © 2004 Vladimír Luknár

This entry was posted in Nezaradené. Bookmark the permalink.

Pridaj komentár